ParadisulMeuFolosirea plantelor sanitar

Prin cultivarea unor valoroase plante sanitar ca vetricea (tanacetum vulgare), pelinul,tataneasa(symphytum officinale), urzica, usturoiul,hreanul, vom fi in masura sa preparam cele mai bune plamadeli, fie sub forma de extracte, infuzii sau fierturi.

Plamadeala semifermentata de urzica se poate folosi  pentru combaterea paduchilor de frunza si chiar a mustei morcovului. De asemenea plamadeala de urzica este foarte buna ca ingrasamant pentru toate culturile.

Pentru protejarea plantelor  se cultiva printre randuri usturoi, galbenele, craite.

Pelinul

Pelinul ocupa un loc important in agricultura biologica. Pentru combaterea paduchilor de frunza la pomi si arbusti fructiferi  se foloseste infuzia de pelin preparata din iaba intreaga aflata in pragul infloririi. Doza este de 200-300 g de pelin in stare uscata pentru 10 l de apa . Infuzia dureaza o jumatate de ora. Se stropesc partile de plante afectate de paduchi . In caz de atac puternic, se uda solul din jurul plantei cu aceasca infuzie.

De asemenea , daca in timpul zborului albilitei verzei , se stropesc plantele decateva ori cu infuzie de pelin, fluturele va fi indepartat.

Coada calului

Cine doreste sa aiba plante sanatoase trebuie sa stropeasca cu infuzie de coada calului atat plantele, cat si solul de sub ele, pana la 7 ori pe an. Aceasta infuzie are actiune preventiva , ea intareste peretii celulari ai plantelor si intarzie infectia.

In pomicultura preparatul este recomandat pentru prevenirea atacului de rapan si monilioza.

De 3 ori pe an se stropesc si plantatiile de capsun si zmeur cu aceasta infuzie pentru a preveni atacul de fitoftorioza( arsura tulpinilor de zmeur).

Ceapa, usturoiul, hreanul

Cel mai bine este atunci cand folosim cele 3 plante la prepararea de plamadeli cu apa de ploaie.

Se foloseste impotriva fainarii la diferite plante de cultura, prin stropiea repetata la interval de cateva zile. Nu se va stropi in orele de arsita.

Cu infuzia de hrean se poate preveni atacul de moniloza la visin. Se stropeste in plina floare, cu o infuzie cu concentratia de 3%.

Reclame

Trackbacks & Pingbacks

Comentarii

 1. * cornelia says:

  salut. m-am incurcat la pelin. de unde il iau? se cultiva? de unde seminte? coada calului chiar creste in gradina, intr-o zona unde nu seman nimic, ca e mai joasa si cam balteste apa .toate celelalte plante le cam am prin preajma.

  | Răspunde Publicate 7 years, 2 months ago
  • * ParadisulMeu says:

   Si eu incerc in prezent sa fac rost de seminte. Sper sa avem noroc 🙂

   | Răspunde Publicate 7 years, 2 months ago
  • * alin says:

   Pelinul il gasesti pe langa apele curgatoare, ca planta salbatica. Nu stiu unde locuiesti tu, da eu am gasit destul pe malul Somesului. Cand am vrut sa-l aduc in gradina, cazusera semintele de mult, asa ca astept primavara si aduc cateva plante cu radacina. Ii place un loc nisipos si insorit

   | Răspunde Publicate 6 years, 5 months ago


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: