ParadisulMeuPlante sanitar pentru mentinerea sanatatii pomilor

Daca covorul de sub arboretul padurilor este atat de important pentru viata padurii, tot atat de importante sunt plantele ierboase pentru livada.

Intervalele dintre randurile de pomi, arate sau erbicidate, lucrate cu cazmaua, sunt impotriva naturii. In nici o padure nu vom vedea nici macar un metru patrat de teren lipsit de vegetatie sau litiera. Trebuie sa lucram dupa modelul padurii.

In livada se planteaza urzica, care de cateva ori pe an se coseste si se lasa pe sol sub forma de mulci. Se mai planteaza specii de plante ierboase pe care multi le considera buruieni (morcovul salbatic, salnicul, spanac salbatic, coada soricelului, papadia.

Pirul este o planta acaparatoare  care trebuie eliminate chiar si intr-o gradina biologica.

Se mai cultiva pe randurile din livada trifoi sau tufe de anin pentru ca fixeaza azotul atmosferic in sol.

Din randul plantelor sanitar face parte si vetricele (tanacetum vulgare) care impiedica atacul paduchilor de frunza. O alta planta benefica este condurasul urcator (tropaeolum majus) care prezinta marele avantaj ca se autoinsamanteaza. Cu cat se va urca mai mult in pom cu atat mai bine.

Daca plantele amintite mai sus au efect de indepartare a daunatorilor, sunt si plante care protejeaza pomii impotriva bolilor .

Astfel, hreanul plantat printre piersici previne atacul de basicare a frunzelor. De asemenea, hreanul previne unele boli la visin.Hreanul odata plantat se inmulteste singur.

Atat impotriva bolilor, cat si a daunatorilor, isi manifesta actiunea usturoiul. Mirosul lui nu este agreat de sobolani.

Cel mai bine este ca odata cu plantarea pomilor langa fiecare pom sa se insamanteze cate o tufa de hrean, vetrice, condurasi si usturoi.

Actiunea repelenta este un rezultat al mirosului plantelor, dar mai ales al faptului ca resturile vegetale apartinand acestor plante putrezesc la baza pomilor si substantele specifice plantelor-sanitar sunt absorbite de radacina pomilor si intra in circuitul acestora. De aceea actiunea acestor plante nu este imediata ci dupa 1-2 ani.

Reclame

Trackbacks & Pingbacks

Comentarii

 1. * phlox says:

  Buna!
  Sunt eu, din nou!
  Postez azi-maine un material la care lucrez de ceva vreme (ne fiind specialist, ci doar un , ma rog o, mare pasionat/a, materialele le pregatesc ca pentru sufletul si intelegerea (mintea) mea, pentru ca am gandit asa: don’le, vreau si eu niste informatii pe intelesul meu, de garadinar de sf de saptamana, si cu amanunte care sa-mi permita sa-mi fac treaba bine, asa ca eu culeg informatii de peste tot, le rumeg, ca sa le pricep, apoi le s..pun :)) care are legatura cu al tau. Din nou, constat ca unda pe care ne miscam e similara!!!
  cu drag
  PS sper ca il va posta Huni la el pe blog (hobbygradina) 😉

  | Răspunde Publicate 7 years, 2 months ago
  • * ParadisulMeu says:

   Eu am facut un curs la Camera agricola si dupa ce am citit cateva carti cu metode clasice aplicate in agricultura mi s-a facut rau. Stiam ca produsele de pe piata sunt pline de chimicale, dar m-au socat cantitatile care se folosesc la un ha
   Nu mai spun ca trebuia sa faci o facultate ca sa intelegi toate metodele. Mi se pare o pierdere de sanatate,energie si bani sa urmezi aceasta cale motiv pentru care m-am reprofilat pe agricultura ecologica. Si eu voi incerca sa scriu pe intelesul tuturor !

   | Răspunde Publicate 7 years, 2 months ago
   • * phlox says:

    de abia astept! e mare lucru cand gasesti similitudine in gandirea altora 😉
    pe curand!

    Publicate 7 years, 2 months ago


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: