ParadisulMeuProtejarea fertilitatii solului

Pana acum stiam ca inainte de insamanare un teren se ara adanc sau se desfunda cu cazmaua. Aceasta inseamna nu numai consum mare de energie , dar si deranjarea vietii din sol. Intoarcerea straturilor ar insemna distrugerea a numeroase vietuitoare, un regres in evolutia solului.

Un teren intelenit natural  se razuieste cu sapa sau se ara foarte superficial cu plugul. Terenul eliberat se grapeaza si se insamanteaza cu ingrasaminte verzi (mazare furajera, fasole oloaga, mazariche). Datorita adancimii diferite de inradacinare a speciilor, solul se afaneaza si se imbogateste cu azot. Iarna aceste plante degera dar solul ramane tot anotimpul rece acoperit.

Terenul destinat legumiculturii  se mai tine peste iarna semanat cu secara, rapita de toamna, trifoi.

Primavara devreme, mulciul se strange prin greblare si se trece la semanat sau plantat. Se trece apoi la reacoperirea solului folosindu-se diferite material vegetale , inclusive resturile de peste iarna.

In ceea ce priveste sporirea fertilitatii , este o greseala sa incorporam gunoi la 20-40 cm adancime, mai ales in stare insuficient fermentata. Descompunerea gunoiului se realizeaza in conditii aerobe, asa incat, la adancime au loc doar procese de putrefactie cu formare de substante inhibatoare pentru cresterea plantelor. Gunoiul ca si compostul se incorporeaza intotdeauna superficial.

O fertilitatea durabila, plante sanatoase si rezistente se obtin numai prin mentinerea unei vieti intense si bogate in sol. Atacul bolilor si daunatorilor este, de cele mai multe ori, rezultatul unui sol aflat in dezordine ( lipsa unor elemente nutritive, dezechilibru intre elemente, seceta, exces de umiditate, poluare ).

Reclame

Trackbacks & Pingbacks

Comentarii

 1. * phlox says:

  Iti urez succes in ceea ce faci si sa ai rezultatele asteptate!
  Urarea de bine-venire pe blogul lui Huni ti-o urez si in „casa ta”! Nimic nu e intamplator, asa ca nu degeaba ai dat peste hobbygradina! 🙂 😉
  Si eu ma numar de curand printre prietenii „hobbygradineala” Am postate si cateva materiale, unul chiar despre ce povestesti tu in acesta. Tehnologia microorganismelor eficiente. Sunt un mare aparator al protetiei si insanatosirii pamantului, solului, doar el ne hraneste si ne suporta, nu? Incerc sa conving pe toate caile si prin toate metodele ((benefice, evident) posibile. Si n-o sa ma las pana ce macar 10 oameni n-oi convinge definitiv! Am convins vreo doi, au mai ramas…berechet!
  dar, vazand ca nu sunt singura, imi creste sufletul de bucurie si speranta! 😉
  Te voi mai vizita, cu voia ta, Cris, cu mare interes si placere!

  cu drag

  | Răspunde Publicate 7 years, 2 months ago
  • * ParadisulMeu says:

   Iti multumesc pentru urari si ma bucur ca ingros si eu randurile gradinarilor.Te mai astept pe aici!

   | Răspunde Publicate 7 years, 2 months ago
   • * phlox says:

    multumesc, voi reveni, negresit!
    cu drag

    Publicate 7 years, 2 months ago


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: